Ülkemizde “sünnet düğünü” geleneği hala sürüyor.
Sünnet sağlık ve dini açıdan gereklidir ve yapılmalıdır ama sünnet düğünleri için aynı şeyi söyleyemeyiz.
Mevlit demiyorum.
Düğün!
Sünnet düğünü nedir?
Erkek çocuklarının penisine uygulanan özel operasyonun kutlamasıdır adeta.
Hatta kutlamadan daha da ötesidir.
Çocukluktan adamlığa geçişin de altını çizen bir algı sorunudur.
Ve ruhsal sağlık açısından sorunlara gebedir.
▪Düğünler ve kutlamalar birinin veya bir olayın altını çizmek için icat edilmiştir. Arka planında “önemseme” bilinci vardır. Çünkü toplum olarak erkek çocuğuna sünnet düğünü yaparak “Sen mühimsin” fakat, en önemlisi yani “Sen pipin sayesinde mühimsin” denmektedir.
▪Hatta örnek bir cümle vereyim. “Sevgili oğlum, bir penisin olmasaydı, kız kardeşin gibi sıradan biri olacaktın. Bu düğün de, bak senin penisin sayesinde önemseniyor, baş rolü sana verdik, kız kardeşin ise önemsiz, bunu anlaman için düğününe çağırdığımız kişilerin gözlerinin içine bak, seni çok önemsiyorlar ama, bunun nedeni hep o gizlediğin şey! Onun için buradalar, o şeyin yüzünden bu havalı düğün var.”
▪Ayrıca bir de kızlara bir mesaj veriliyor; “Bak kızım, sende o şey yani pipi yok, senin için böyle önemli kutlamalara gerek yok. Sen onun kadar önemli değilsin!”
▪Bu nedenle çocukluğun hatıralarında derin bir iz bırakacak olan sünnet düğünleri; birçok cinsel ve sosyal davranış bozukluğunda izini sürdüğü ağır travmalara dönüşebiliyor.
▪Düğünlerde vurgu yapılan adamlık, sanıldığının aksine, penisle tanımlanmıyor. Erkekliği sadece cinsel organa indirgersek, erkek ruhunu aşağılamış oluruz.
▪Bugün kadına yönelik şiddetin altında erkekliği, kaba bir üstünlük olarak tanımlama anlayışı saklı.
▪Adamlığa geçişin ve kızlara üstünlüğün vurgulandığı sünnet düğünlerinin hala büyük bir ihtişamla gerçekleşmesi, penis üzerinden cinsiyet ayrımcılığının meşrulaştırılması demektir.
▪Sünnet düğünleri hem kişisel hem de toplumsal bir algı operasyonuna dönüşmüştür.
▪Görüldüğü üzere sünnet düğünleri ile çocuklarımıza çok yanlış mesajlar verebiliyoruz. Ayrıca ne İslamda ne de psikolojide böyle bir ‘düğün’ gerekliliği var.
Çekirdek ailede mevlit meselesi ayrı.
Bu ‘düğüne’ bakış açım.
Bu yazı da faydalı olabilir…