Kız ve erkek çocuk nasıl yetiştirilmeli (Serhat Yabancı)

Aile ve Evlilik Danışmanı Serhat Yabancı, çocukları yetiştirirken cinsiyeti değil, kişiliğin ve farklılıkların esas alınması gerektiğini belirtti.

kız erkek kardeş

Ayşe hanımın Leyla ve Ahmet adında 2 çocuğu vardır. Ahmet Leyla’dan bir yaş büyüktür. Her iki çocuk lisede okumaktadır. Leyla ile Ahmet beraber eve geldiklerinde Ahmet odasına gider.

Anne: Kızım sen sofrayı hazırla abin de acıkmıştır. 1

– Yemek hazırlanır. Leyla dinlenmeden mutfağa geçmiştir. Annesine yardımcı olmuştur. Yemeği yemesi için Leyla Ahmet’i çağırır. Ahmet gelir. Yemeği yer ve kalkar.

Anne: Kızım masayı topla ve bulaşıkları da makineye koy. 2

– Ahmet yemeği yemiş “dışarı çıkıyorum” der ve çıkar.

Leyla: Anne ben de üst kattaki arkadaşım Ecem’in yanına gideyim mi? Bir saat oturup gelirim. 1

Anne: Kızım boş ver bu saatte ne işin var. 3

– Sabah olur. Ahmet annesinden harçlık ister.

Anne: 20 ₺ yeter mi?

Ahmet: Yok ya ne yetecek 50 ver.

– Anne babadan 50 ₺ alır ve verir.

Leyla: Anne benim de harçlığım yok.

Anne: Alsana 20 ₺. Senin zaten çok ihtiyacın olmuyor. 4

– Leyla tam evden çıkarken…

Anne: Okul çıkışı direkt eve gel.

Şimdi bu kısa kesiti analiz edelim

1- Anne Ahmet’e hiç bir görev vermeden sofrayı hazırlamayı Leyla’ya yükleyerek Leyla’da “Ahmet üstündür ve önce o memnun edilmeli” algısı oluşturmaktadır. Diğer yandan da Ahmet’e ise “ben üstün ve özelim bir kadın bana hizmet etmeli” algısı oluşturur.

OLMASI GEREKEN: Ahmet’e görev ve sorumluluk vermek, eşitlik adına en azından ekmek alımı ve masa kurulumu için yardım talep etmektir.

2. Anne yemek sonrası Ahmet’ten hiçbir yardım talep etmeyerek sorumluluğun gelişimini engeller. Leyla’ya ise, bu senin adeta kutsal görevin algısı kazandırır.

OLMASI GEREKEN: Sorumluluk sahibi bir erkek için, bu sorumluluğun verildiği bir aile sistemi olmalıdır. Ahmet, en azından kendi tabağını kaldırabilirdi.

3. Anne kızının arkadaşı ile hem de aynı binada olmasına rağmen zaman geçirmesine izin vermeyip, oğluna karışmaması ve sınırsız hak tanıması, Leylanın ikinci sınıf olduğu algısını iyice kemikleştirmektedir.

OLMASI GEREKEN: Anne önce kızına güvenmeyi öğrenmeli, sonrasında da ona bu hakkı tanımalıdır.

4- Harçlık dağıtımındaki adaletsizlikile anne tarafından Ahmet yüceltildiği gibi Leyla ise tamamen değersizleştirilmektedir.

OLMASI GEREKEN: Leyla’nın ihtiyacı olsun olmasın, istesin istemesin, ona da 50 ₺ verilmelidir. Leyla az harcıyorsa, biriktirme hakkını kullanabilir. Ayrıca Ahmet’in parasını kontrol etmesi ve sorumluluk sahibi olması için deistediği zaman değil, olağandışı ihtiyaçlar dışında harçlık verirlmemelidir.

Çocuklarınızı yetiştirirken cinsiyeti değil, kişiliği ve farklılıklarını esas alın. Erkek gibi kadın, kadın gibi erkek yetiştirmek yerine kendisi gibi olmasını destekleyin ve adaletsiz yaklaşımlarda bulunmayın. İnsan, aileden ne gördüyse önce kendini ona göre algılar sonraki hayatını da ona göre şekillendirir.

Serhat Yabancı

Aile ve Evlilik Danışmanı

—————-

close
Hide picture
Send to E-mail