Hamilelikte aşerme, koku hassasiyeti ve mide bulantısı gibi durumlar önlenebilir mi?
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Pınar Kadiroğulları, hamilelikle birlikte gelen bazı problemleri ve önleme yöntemlerini sizler için anlattı.
Gebelik her ne kadar fizyolojik bir süreç olsa da anne adayını zorlayan, vücut sistemlerinde meydana gelen birtakım değişiklikler vardır. İlk 3 aylık dönemde anneler özellikle sabah bulantılarından şikayet ederler.
Hamile kadınların yaklaşık %80’inde mide bulantısı ve kusma görülebilir. Anne adayları sabah uyanmaktan korkar hale bile gelebilirler. Doktorunuz ile iletişime geçerek bebeğinize zarar vermeyecek ve size iyi gelecek ilaçlar kullanılabilir.
Kuru beslenme, çok yağlı, salçalı ve karbonhidratlı besinlerden uzak durmanız önerilebilir. Yine kimi anneler zencefilden fayda görmektedirler, anne adayları zencefilli gıdalar ya da sakız deneyebilirler.
Bazıları ise kuru leblebi, galeta ya da kimyonun faydalı olduğunu söyler. Her kadın için durum farklı olsa da bu önerilerin bazıları işinize yarayabilir. Öncelikle midenizi neyin bulandırdığını keşfedin ve bu kokulardan ya da besinlerden uzak durun.
Şikayetlerinizi azaltacak besinleri keşfetmek için farklı yiyecek ve içecekler deneyin. Her öğünde çok fazla yemek yerine, az az ama sık beslenmeyi deneyin. Sindirimi kolay ve düşük yağlı besinler tüketin. Protein oranı yüksek atıştırmalıklar alabilirsiniz.
Yağlı, baharatlı yiyecekler ve gaz yapan sebzelerden uzak durun. Hazır gıda ve kızartmalardan kaçının. Günlük ihtiyacınızın karşılanması için günlük en az 3 litre su için.
Sabah bulantısı semptomları yaşıyorsanız, hamilelik takviyenizi geceleri almaya çalışın, bu size yardımcı olabilir.
Gebeliğin ilk haftalarının bitmesi ile birlikte bulantı kusmalardan kurtulduk derken bu sefer de mide yanması baş gösterebilir. Bebeğiniz büyüdükçe midenize yaptığı bası artmakta ve midede dayanılmaz bir yanma ve ekşime hali görülebilmektedir.
Bu durum gebeliğin sonuna doğru gerçekten dayanılmaz bir hal alabilir. Doktorunuzun önereceği ilaçları mutlaka kullanın.
Onun dışında bireysel olarak değişmekte olsa da; düzenli olarak sık sık ama küçük öğünler yemek, kızarmış, baharatlı besinlerden uzak durmak, şişkinliği engellemek için besinler ile sıvı tüketimini azaltmak, bunun yerine öğünler arası su içmek, yemek yedikten sonra ayağa kalkmak ve birkaç saat boyunca yatmamak, düzenli yürüyüş ve bol elbiseler giymek iyi gelecektir. Yatak başı yastık ile yükseltilebilir.
Gebelik boyunca anne adaylarını zorlayan durumlardan biri de kabızlıktır. Gebelik boyunca salgılanan hormonlar ve azalmış fiziksel aktivite kabızlığa neden olabilir. Doktorunuz size tavsiye etmedikçe kendi kendinize sakın herhangi bir tedavi almayın.
Sıvı tüketmenin özellikle önemli olduğunu akılda tutun; beslenmenizi ve yaşam tarzınızı düzenleyin. Tam tahıllar, meyve ve sebzeler gibi yüksek lifli yiyeceklerden bolca yiyin. Bolca su için. Düzenli egzersiz ve yürüyüş de iyi gelecektir.