Sosyal medyaya ve teknolojiye karşı güvenimizi yitirdiğimiz en sorunlu sene olan 2018’i geride bırakırken, Google ve Facebook gibi devleri hayatımızdan çıkartarak da internette varlığımızı sürdürüp sürdüremeyeceğimiz çok konuşuluyor.
Kendimizi yalnız hissettik
Sosyal medya platformlarının onların elinde olan bilgilerimize ne kadar hor davrandığını ve kimlere ne amaçla sattığını öğrendiğimizden beri, büyük bir yalnızlık ve endişe hissiyle birlikte yaşıyoruz.
Bana göre 2018’in en tartışmalı kavramı olan ‘Veri Güvenliği’, hayatlarımızın bundan sonraki döneminde başımıza epey sorun açma potansiyeli yüksek olan bir olgu.
Kendimizi korunmasız hissediyoruz, sosyal medyanın sokaklarında güveneceğimiz tek bir kişi olmadan ve kimliğimizi kaybetmiş bir şekilde yürüyoruz sanki.
Tüm hayatımız etrafa saçıldı
Hayatınızla, ilgi alanlarınızla, sevdiklerinizle ve sevmediklerinizle, ilişkilerinizle dolu bir bavulun bir binanın çatı katından aşağı boşaltıldığını düşünün. Öyle bir his bu.
Dev teknoloji şirketlerine emanet ettiğiniz ve adınızla sınırlı kalmayan milyonlarca bilgi, pazarlanabilecek birer ürünmüş meğer onlar için.
Facebook’un tek vakası değil
Facebook’un bu seneki tek olayı Cambridge Analytica değildi. Geçtiğimiz günlerde, elindeki kullanıcı verilerini başka şirketlere de sattığını öğrendik ve şirketin başı belaya girmek üzere gibi görünüyor.
Google da soruşturuluyor
Google ise pek çok yanlış bilgilendirme, yanlış yönlendirme, veri toplama ve paylaşma gibi suçlamalarla karşı karşıya. Tat kaçırıcı olan, Google’ın elindeki imkanlar.
Mail adreslerimizden cep telefonlarına kadar pek çok şeyde markası olan Google’ın yetki alanı epey fazla ve bu da kullanıcıyı kaygılandırıyor. Google’da yaptığınız aramaların bile pazarlanabilir olduğunu düşününce insan rahatsız oluyor.
Güveni kaybettikten sonra
Kullanıcıların bu teknoloji devlerine duyduğu güven kaybolmaya başladıktan sonra neler olabileceği ise kestirilemiyor.
Ne yazık ki, belki de dev projelerin çöküşüne şahit olacağız.
Avrupa’da 2 milyon insan
Facebook hesabı olup Avrupa’da yaşayan 2 milyon insan, bu yıl Cambridge Analytica olayının patlayışının ardından hesaplarını kapattı.
Bu ‘karşıt’ kitlenin, 2019’da artabileceğini söylemek mümkün. Gelecek sene bol bol dijital detoks kavramıyla karşılaşacağız zira.
Uzaklaşabilir miyiz?
Fakat Facebook ve Google gibi şirketlerin elindeki ürünlerden büsbütün çekilebilmemiz mümkün olabilir mi?
Google’ın ürettiği işletim sistemi olan Android’i bıraktığınızı, Facebook’un elinde bulunan WhatsApp ve Instagram’ı terk ettiğinizi ve bunların yerine diğer alternatifleri değerlendirmeye çalıştığınızı düşünün. Sürdürülebilir mi?
Dünyanın geri kalanı WhatsApp’tan yazışırken, siz başka bir platform kullanmaya arkadaşlarınızı ikna edebilir misiniz?
Alternatifler de büyüyor
Öte yandan, bir devin dağılmasıyla, alternatifleriniz de devleşecek ve artık bir şekilde onlar da devleşmeye başlayacak. Onlardan da aynı şeyleri bekler hale geleceğiz.
Veri, satılması kesinlikle yasaklanmadıkça, büyük sorunlara gebe olmaya devam edecek.
Andaç Uzel – Milliyet