Peki evden ayrılmaya gerçekten hazır mısın?
Neden evden ayrılmak istiyorum?
Aşağıdaki listeye bak. Kendine şöyle sor: ‘Evden ayrılmak istememin en önemli sebepleri neler?’
-
Evdeki sorunlardan kaçmak
-
Daha özgür olmak
-
Arkadaşlarımı etkilemek
-
Ev arkadaşına ihtiyacı olan bir dostuma yardım etmek
-
Bir yerde gönüllü hizmet etmek
-
Tecrübe kazanmak
-
Ailemin maddi yükünü hafifletmek
-
Diğer
Burada sayılanlar aslında kötü nedenler değil. Fakat karar vermeden önce iyi düşünmen gerek. Örneğin, sadece daha özgür olmak için evden ayrılıyorsan büyük ihtimalle kötü bir sürprizle karşılaşacaksın!
20 yaşındayken bir süre evden ayrı yaşayan Derya bu deneyiminden çok şey öğrendi. O şöyle söylüyor: “Aslında hayatta her zaman kısıtlamalar var. Yalnız yaşadığınızda bu kez de iş programınız ya da maddi sıkıntılar yapabileceğiniz şeyleri kısıtlıyor.” Başkalarının etkisinde kalıp aceleyle karar verme.
Hazır mıyım?
Tek başına yaşamak, ıssız bir ormanda kamp kurmak gibidir. Yola çıkmadan önce, hayatta kalmak için gerekli becerileri geliştirmiş olmalısın
Tek başına yaşamak, ıssız bir ormanda kamp kurmak gibidir. Çadır kurmayı, ateş yakmayı, yemek pişirmeyi ya da harita kullanmayı bilmeden bir ormana kamp kurmaya gider misin? Herhalde hayır! Fakat birçok genç, bir evi çekip çevirmek için gereken becerileri pek geliştirmeden evden ayrılıyor.
Süleyman peygamber, ‘sağgörülü kişi adımını tartarak atar’ der. Yalnız yaşamaya hazır olup olmadığını anlamak için aşağıdaki noktaları gözden geçir:
Parayı idare etmek:
19 yaşındaki Selin, “Bugüne kadar hiçbir masrafımı kendim karşılamak zorunda kalmadım. Bu yüzden evden ayrılmak ve kendi bütçemi yapmak beni korkutuyor” diyor. Peki paranı idare etmeyi nasıl öğrenebilirsin?
Ev kirası, yiyecek, araba ya da başka ulaşım masrafları için aylık aşağı yukarı ne kadar para gerektiğini anne babana sormaya ne dersin? Sonra da onlardan, bütçe yapıp faturaları ödemeyi öğrenmene yardım etmelerini isteyebilirsin.
Ev işleri:
17 yaşındaki Burak yalnız yaşama fikrini düşündüğünde, gözünü en çok korkutan şeyin çamaşır yıkamak olduğunu söylüyor. Sen kendine bakacak durumda olup olmadığını nasıl anlayabilirsin? 20 yaşındaki Aron şöyle bir öneride bulunuyor: “Bir haftalığına sanki yalnız yaşıyormuşsun gibi düşün. Sadece kendi kazandığın parayla, markete gidip kendi satın aldığın ve kendi hazırladığın yemekleri ye.
Yalnızca kendi yıkadığın ve ütülediğin giysileri giy. Evde kullandığın her yeri kendin temizle. Ve başkasının seni bırakmasını veya almasını beklemeden, gitmen gereken yere kendin gitmeye çalış.” Bu öneriyi uygulamak sana iki şey kazandıracak: (1) Değerli beceriler geliştireceksin ve (2) anne babanın senin için ne kadar çok şey yaptığını anlayacaksın.
İnsan ilişkileri:
Anne baban ve kardeşlerinle iyi geçinebiliyor musun? Bu sana zor geliyorsa, bir arkadaşınla yaşamaya başladığında hayatın daha kolay olacağını sanma. 18 yaşındaki Ela’nın söylediklerini düşün: “İki kız arkadaşım aynı eve çıktı. Daha önce çok iyi arkadaştılar, ancak birlikte yaşayamadılar. Biri düzenli, diğeri ise dağınıktı. Sonuçta bu iş yürümedi!”
Peki çözüm ne? 18 yaşındaki Eylül şöyle diyor: “Ailenle yaşarken, insanlarla geçinme konusunda çok şey öğrenebilirsin. Sorunları çözmeyi ve uzlaşmayı öğrenirsin. Şunu fark ettim, anne babalarıyla yaşadığı anlaşmazlıklardan kurtulmak için evden ayrılanlar sorunları çözmeyi değil, onlardan kaçmayı öğreniyor.”
Amacım ne?
Sorunlardan kaçmak ya da anne baba baskısından kurtulmak için mi evden ayrılmak istiyorsun? Eğer öyleyse, nereye gideceğini düşünmeden sadece evden ayrılma konusuna yoğunlaşıyorsun demektir. Aslında bu durum, gözünü dikiz aynasından ayırmadan araba kullanmaya çalışmak gibidir. Uzaklaştığın şeye öyle dalarsın ki önünde ne olduğunu göremezsin. Yani? Evden ayrılma fikrine saplanıp kalma. Peşine düşmeye değecek bir hedefin olsun.
Hedefin ne olursa olsun iyi düşün. Anne babanın öğüdünü dinle.
Kendine sorman gereken asıl soru ‘Evden ayrılmaya hazır mıyım?’ değil, ‘Kendi evimi idare etmeye hazır mıyım?’ olmalı. Bu soruya ‘Evet’ diye cevap verebiliyorsan, büyük ihtimalle evden ayrılmaya hazırsın.